Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

ready set jom

10 Benda Ni Bukan Saja Patut Ada Kat Jepun Tapi Seluruh Dunia

Segala yang ada di Jepun memudahkan penduduk negara itu.

Oleh: Aimi Nordin Sumber: Brightside

Tak dinafikan Jepun merupakan antara negara paling maju di dunia ini. Segala yang mereka ciptakan sangat memudahkan seluruh penduduk di Jepun hinggalah perkara yang mudah dan remeh. Ada 10 benda yang ada kat Jepun ni yang kami rasakan patut ada di seluruh dunia! 

1. Tisu diberi secara percuma sahaja di tepi jalan.

2. Jalan raya dengan muzik

Di Jepun ada beberapa jalan raya yang menyajikan anda dengan muzik yang menenangkan.

3. Kerusi ada penyangkut beg tangan

Kan memudahkan bagi perempuan untuk sangkut beg tangan mereka. Fyi, di Jepun boleh lakukan sebegini kerana negara mereka sangat selamat dari peragut! 

4. Parking compact

Ni sangat sesuai dibuat di Malaysia ! Jadi tak ada lah orang double park triple park!

5. Stesen minyak

Di Jepun stesen minyak mereka host minyak dari atas, jadi mudah untuk mana-mana kereta yang tak sampai ke tangki minyak. 

6. Tandas

Tandas di sana bukan sahaja untuk orang buang air. Tetapi sangat mesra pengguna untuk orang OKU, untuk panaskan badan dan segalanya lah.

7. Pintu teksi automatik

Wah seronoknya pintu terbuka sendiri bila kita nak masuk.

8. Tin minuman untuk orang buta

Ini paling respect! Sangat memudahkan mereka yang kurang penglihatan untuk buka tin minuman.

9. Kereta api ada spa kaki

Haaaa, balik kerja penat berdiri ada pula spa kaki kat dalam kereta api. Fuh seronok!

10. Vending Machine

Kat Malaysia vending machine selalunya jual air je lah. Tapi kat Jepun, makanan yang selalu jual gerai tepi jalan macam nuggets, sosej di jual dalam vending machine. Cool!

 

 


*Layan ERA fm menerusi dengar.era.fm

 

Filled Under :

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}