Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

Gosip Mossip Mak Jemah #GMMJ

Buang Rasa Lonely Dalam Kalangan Ibu, Hanis Zalikha Kongsi Tips Best!

Ibu yang rasa sunyi tu, boleh baca tips ni!

Mungkin ramai ibu yang juga merupakan suri rumah tangga, jarang dapat meluangkan masa dengan diri sendiri, dek kerana sibuk menguruskan anak-anak.

Pendek kata, perasaan sunyi itu pasti akan menjelma, lebih-lebih lagi bila suami tiada di sisi.

Sedikit perkongsian menarik di Facebook Haniz Zalikha buat ibu yang mengalami masalah kesunyian ini, pasti boleh dijadikan panduan.

 

Tadi Mommynis ada post video tentang Motherhood & Loneliness. Ia menceritakan pasal kesunyian & kesepian menjadi seorang mak. Ada seorang mak tu cakap dia rasa sunyi (and sesat sorang2), bila berada di kalangan ibu kerana semua ibu-ibu ni cerita pasal bestnya jadi mak, betapa seronok jaga anak. So dia sunyi sebab dia rasa macam -- "semalam aku tidur 2 jam je, aku rasa cam sampah, apa korang cakap ni?!". Pastu dia sambung lagi, sepanjang hari dia akan bercakap dengan manusia kecil ni yang takkan bercakap balik dengan kita. And topik2 nak cakap pun topik terpilih. Jadi rasa sunyi sungguh2 berkepit dengan baby. Sampai dia tersedar yang seharian suntuk dia takde proper conversation dengan sesiapa.

 

 

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

 

Hal-hal yang dia cakap tuh I takleh relate sangat sebab keadaan kami tak sama. So I kata ; eh mana ada sunyi apeni. Tapi bila second person pula cerita dia rasa macam banduan kat rumah sendiri, tapi banduan atas pilihan sendiri. Sebab dia yang pilih nak duduk rumah dengan anak untuk keselamatan dan keselesaan. Namun hari terasa panjang. Tengok jam and tunggu je suami balik. Tetiba ayat last tuh is so me. Tengok jam tunggu suami balik LOLOL!!! Maksudnya ada juga rasa sepi yang I tak perasan. Sejak ada baby ni memang suka gila tengok suami melangkah masuk rumah like amagad my bestfriend is baaaack. (Ini untuk hari-hari yang I work from home and he has a shooting / work outside). Bila jadi mak ni, kita lagi memerlukan suami kita. Mommynis harap ibu-ibu yang merasainya tolong communicate dengan orang sekeliling sebab hidup harus positif dan cari jalan penyelesaian. Loneliness is a real thing so talk to someone.

Kalau pasangan pula, suami kena faham, bila ada anak, lagilah dia kena banyak duduk rumah, bukan sebaliknya. Memang ada suami yang ingat dah ada anak, lagi diorang boleh kat luar lama-lama sebab anak akan teman isteri. NO. Suamilah peneman isteri untuk besarkan anak-anak. Untuk suami yang kerja jauh, pastikan your wife dah ada support system yang bagus keliling dia, kalau tak, sunyi.

 

Hehe comelnya Yusuffff!

Filled Under :

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}